de juiste bandenspanning op de weg en op het land

10 belangrijke punten om abnormale slijtage van landbouwbanden te voorkomen

Uw budget voor de vervanging van tractorbanden kan flink omlaag worden gebracht. Niet door goedkopere landbouwbanden van mindere kwaliteit te kopen, maar door uw banden regelmatig op slijtage en beschadigingen te controleren.
 

Er zijn talloze redenen waarom landbouwbanden tekenen van slijtage kunnen vertonen: slechte wieluitlijning, te lage of te hoge bandenspanning, overbelasting, oneigenlijk gebruik van de landbouwmachine, enz.

Voordat u definitief tot vervanging besluit, volgt hier een overzicht van de manieren waarop u slijtage van landbouwbanden kunt beperken, inclusief de oorzaken en gevolgen ervan. We reiken ook oplossingen aan die u kunt toepassen om de extra kosten te vermijden die gepaard gaan met een te frequente vervanging van de banden.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van slijtage van landbouwbanden?

Voor het vervangen van een versleten set tractorbanden moet u diep in de buidel tasten, maar voordat u daartoe overgaat, is het beter om stil te staan bij de voornaamste oorzaken van deze slijtage.

Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een verkeerd gebruik van de machine of mechanische gebreken.
Hieronder noemen we vier hoofdpunten om goed in de gaten te houden:

1. De mechanische toestand van de tractor, de wieluitlijning en de voorloop

Om de oorzaken van de slijtage van uw tractorbanden vast te stellen, moet u eerst nagaan of de slijtage zich op de voor- of achterwielen bevindt.

In het eerste geval kan de slijtage worden veroorzaakt door een verkeerde wieluitlijning, een probleem met het voordifferentieel of te veel speling in de lagers en stuurgewrichten. Hetzelfde geldt wanneer de slijtage zich slechts aan één kant van het wiel bevindt met rechtse of linkse symmetrie.

Een dergelijke slijtage kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van de voorbrug op bochtige wegen, of zelfs door gebrek aan evenwijdigheid (wielen die te veel naar buiten of naar binnen staan) of een onjuiste camber (afwijkende stand van de wielen ten opzichte van de verticale lijn).

slijtage van landbouwbanden door gebrek aan evenwijdigheid
GEVOLG VAN EEN GEBREK AAN EVENWIJDIGHEID
Goed om te weten: als uw banden slechts aan één kant van het loopvlak versleten zijn, kunt u hun levensduur optimaliseren door ze om te wisselen (d.w.z. de linker voorband op de rechter voorvelg zetten en omgekeerd), mits u eerst de verschillende mechanische problemen oplost.

2. Bandenspanning

Het gebeurt soms dat we verzuimen de bandenspanning aan te passen en deze nalatigheid, hoe klein ook, kan leiden tot abnormale slijtage van de nokken bij de schouders. In geval van een te lage bandenspanning heeft het wiel namelijk de neiging op de grond te gaan stuiteren.

OP DE WEG:
  • Een te lage bandenspanning leidt tot opwarming van de materialen, waardoor de bestanddelen van het rubber, rayon en nylon, en de metalen elementen van de hiel uiteenvallen.
  • Een te sterk opgepompte band bolt daarentegen op, waardoor het middelste deel van de band wordt belast en sneller slijt. Een te hoge bandenspanning versnelt de slijtage van het loopvlak bij de neus van de hiel.

Vergeet niet de spanning van uw tractorbanden aan te passen

3. Te zware belasting

Als u zich niet houdt aan de belastingsindex die door de bandenfabrikant wordt opgegeven, kan dat de kwaliteit van uw landbouwbanden schaden.

Wanneer u te zware ladingen vervoert, worden het loopvlak en het karkas van de band sterk belast, wat leidt tot permanente vervorming en versnelde slijtage van de nokken.

band met zware belasting op de weg

4. Oneigenlijk gebruik van de landbouwmachine

Het soort gebruik van uw tractor is een andere factor die invloed heeft op de slijtage van uw banden.

Wanneer u regelmatig met zware belasting op de weg rijdt, zal de slijtage snel toenemen, want het wegdek schuurt veel meer dan de grond van uw akkers.
De oplossing is uw snelheid aanzienlijk te verminderen: u verliest misschien 5 minuten tijd per rit, maar doet 6 maanden langer met uw 4 banden.

Als de slijtage uitgesprokener is aan één zijde van de band, aan de binnenkant van het linkerwiel of aan de buitenkant van het rechterwiel, spreken we van hellingsslijtage. Dit houdt verband met de helling van de weg op uw meest frequente routes. Hellingsslijtage verergert als u voortdurend moet bijsturen om de tractor te stabiliseren.
De oplossing is de banden regelmatig om te wisselen zodat de slijtage gelijkmatiger wordt.

 

Wanneer moeten versleten tractorbanden worden vervangen?

Er zijn bepaalde situaties waarin het nodig kan zijn uw landbouwbanden te vervangen. Neem de tijd om de volgende belangrijke informatie door te nemen voordat u uw spaarpot openbreekt.

5. Goed beheer van de slijtagesnelheid

Net als andere soorten banden hebben landbouwbanden een slijtagedrempel van de fabrikant die u kunt naleven of overschrijden, afhankelijk van uw investeringsstrategie.

  • Als u voor het eerste kiest, kunt u uw band altijd tegen de beste prijs verkopen op de tweedehandsmarkt, op voorwaarde dat hij nog een aanvaardbare slijtagegraad heeft. Zo kunt u een nieuwe band kopen om uw productiviteit te optimaliseren.
  • Bij de tweede optie moet u niet verwachten dat u uw gebruikte tractorbanden tegen een aantrekkelijke prijs kunt verkopen, gezien hun vergevorderde staat van slijtage.

controleer de slijtage van het bandenprofiel

Om de slijtage van uw landbouwbanden te meten, vergelijkt u gewoon de huidige hoogte van de nokken op het loopvlak met de aangegeven hoogte van de nieuwe band. Wanneer de slijtage van de noppen 50% bedraagt bij gebruik op het land en 85% bij hoofdzakelijk gebruik op de weg, is dat het signaal om te overwegen de band te vervangen, eventueel door hem te verkopen op de tweedehandsmarkt.

6. Ongelijke slijtage

De oorzaken van ongelijke slijtage van uw banden zijn van uiteenlopende aard.

Ongelijke slijtage kan bijvoorbeeld liggen aan een mechanisch probleem, de bandenspanning, de besturing, enz. In elk geval kunnen de banden worden omgewisseld zodra de oorzaak is opgelost.

7. Scheuren

De banden zijn de voornaamste onderdelen van uw tractor die in direct contact komen met verschillende soorten bodems: kiezels, stenen, vuursteen, gebroken glas, metaal, takken, plantenresten, enz. Deze kunnen kleine of grote scheuren veroorzaken, afhankelijk van de omstandigheden.

VOORDAT U ENIGE BESLISSING NEEMT, MOET U EERST EEN AANTAL DINGEN NAGAAN:
  • Er zitten veel scheurtjes op de nokken: vervanging niet nodig.
  • Er zitten oppervlakkige scheurtjes onder aan de nokken: vervanging niet nodig.
  • Er zitten veel scheurtjes aan de onderkant van de structuur van de band: vervanging niet nodig.
  • Het butyl is kapot: vervanging aanbevolen.
  • Er zit een diepe scheur in het karkas van de band: vervanging aanbevolen.
  • De zijwand van de band is per ongeluk gescheurd: vervanging aanbevolen.
  • Er zit een scheur onder aan de velg: vervanging aanbevolen.

Nadat u de scheur hebt onderzocht, kunt u gemakkelijker beslissen of u de band al dan niet gaat vervangen.

 

Wat zijn de gevolgen van overmatige slijtage van uw landbouwbanden?

De gevolgen van versleten tractorbanden zijn talrijk en kunnen onomkeerbaar zijn.

8. Ongeval, klapband, pech, enz.

Een wiel in slechte staat kan gevaarlijk zijn, zowel voor uzelf als voor andere weggebruikers en uw medewerkers. Zelfs als reparaties kunnen worden uitgevoerd, kan dit uw veiligheid niet garanderen.

Als de band te diep gescheurd of te ver afgesleten is, bestaat er een reëel risico op een klapband, waardoor u niet verder kunt rijden, een langere remweg hebt of het voertuig kan omslaan, vooral wanneer u lading vervoert.

9. Productiviteitsverlies

Een logisch gevolg van een te sterk afgesleten band is dat het werk onmiddellijk stopt als de band vanwege zijn kwetsbaarheid klapt.

Afhankelijk van de mate van beschadiging van de structuur van de band, kan hij vervormen en op de weg of op het land kapotgaan.

Om ongevallen te voorkomen kunt u beter niet aarzelen en versleten banden onmiddellijk vervangen, vooral tijdens intensieve periodes als het oogsten, ploegen of zaaien.

10. Bodemverval

Een van de belangrijkste zorgen van iedere boer die zijn opbrengst op peil wil houden, is het behoud van de bodem.

voorkom verdichting en behoud uw bodem

Het is dus belangrijk de juiste reflexen te hanteren om de impact van tractors, volgeladen aanhangers of andere landbouwmachines te beperken. Daartoe is het van cruciaal belang om bij de aankoop bijzondere aandacht te besteden aan de keuze van de banden. Een lagedrukband, ook wel een band met een groot luchtvolume genoemd, maakt een groter draagvermogen of een vermindering van de bodemverdichting mogelijk, uiteraard afhankelijk van de snelheid waarmee de machine wordt gebruikt.

Een lagedrukband moet overeenkomen met de rolomtrek van de oorspronkelijke band om bodemverdichting te voorkomen en de gewassen te beschermen.

Daarnaast moet u de bandenspanning goed afstellen. Als de slijtage te groot is, zal de aantasting van de bodem toenemen.

 

Wat zijn de oplossingen?

Hoogwaardige landbouwbanden zijn ontworpen om langer mee te gaan, maar dit voorkomt niet dat er na verloop van tijd natuurlijke slijtage optreedt. Slijtage is een onvermijdelijk verschijnsel dat voornamelijk wordt veroorzaakt door het schuren van het rubber tegen het wegdek, het erf van de boerderij of de grond van uw akkers.

Om de levensduur van uw tractorbanden te verlengen, kunt u verschillende oplossingen toepassen.

Zie de markeringen op de band voor de prestatie-indicatoren

Kort samengevat zijn dit de belangrijkste tips om te onthouden:


  • Vergeet niet uw machine regelmatig af te stellen en te onderhouden.

  • Pas de bandenspanning aan het soort gebruik aan.

  • Matig uw belasting en uw snelheid.

  • Bewaar uw landbouwbanden op een geschikte plaats wanneer u ze niet gebruikt.

Een goede afstelling is beter dan een nieuwe band te moeten kopen

De aankoop van een nieuwe landbouwband betekent een forse investering. U kunt dus het beste maatregelen nemen om voortijdige bandenslijtage te voorkomen door uw landbouwmachines goed af te stellen.

Als de voorwielen sneller slijten dan de achterwielen, is de voorloop waarschijnlijk het probleem. U moet de vooras van uw machine synchroniseren met de achteras, zodat de vooras een iets hogere trekkracht heeft. U kunt de benodigde gegevens bij de fabrikant verkrijgen of uw bandenspecialist om advies vragen.

De juiste druk vinden

Zoals we al eerder noemden, zal een te hoge of te lage bandenspanning de slijtage van uw landbouwbanden alleen maar versnellen.

Een van de beste manieren om bandenslijtage te verminderen is dus de bandenspanning regelmatig aan te passen.

De juiste snelheid aanhouden

Naast de bandenspanning is ook de rijsnelheid van invloed op de levensduur van uw banden.

Wanneer uw voertuig zwaar beladen is, is het raadzaam om uw snelheid op de weg te verlagen. Dit zal de druk op het loopvlak verminderen, waardoor het rubber minder warm wordt en dus minder schade oploopt.

Kortom, het is voldoende om niet de snelheidsindex te overschrijden die op de zijwand van de band staat aangegeven.

 


De blog over Bridgestone-landbouwbanden wordt geschreven door bandenexperts die u graag advies geven over uw landbouwbanden. Zo kunt u uw productiviteit maximaliseren dankzij alle nuttige informatie over onderwerpen die met banden te maken hebben: Technische gegevens van landbouwbanden - Prestaties van landbouwbanden - Adviezen over bandenspanning - Oplossing tegen bodemverdichting - Druk van banden voor sproeiers - Waarom en hoe moet u uw tractorbanden ballasten? - enz.

Om nog een stap verder te gaan en de winstgevendheid van uw bedrijf te verhogen, bieden de tractorbandenexperts u een gratis en zeer gedetailleerde gids aan waarin de essentiële rol van landbouwbanden voor de productiviteit wordt uitgelegd.

New Call-to-action

De meeste mensen die dit artikel hebben gelezen, waren ook geïnteresseerd in de volgende artikelen:

Dit document en de informatie daarin zijn uitsluitend ter informatie. Hoewel bij de opstelling van dit document de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van fouten in de tekst. Alle informatie kan na de publicatiedatum zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.


Laat een
reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet bekendgemaakt.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *