een training in bandenspanning

12 eenvoudige tips om de bandenspanning van landbouwmachines te optimaliseren

Een simpele aanpassing van de bandenspanning voordat u uw tractor gebruikt, kan veel ellende voorkomen. Een te lage bandenspanning op de weg zorgt voor een snellere slijtage, terwijl een te hoge bandenspanning kan leiden tot ongevallen bij hoge snelheid, maar ook tot insporing en bodemverdichting op de akkers.
 

Door uw bandenspanning regelmatig te controleren vermindert u de slijtage, beschermt u de bodem en behoudt u de kwaliteit van de gewassen, waardoor de winstgevendheid van uw bedrijf dus verbetert. Lees meer over onze tips voor een optimaal beheer van de bandenspanning van landbouwmachines: tractors, aanhangwagens, enz.

Waarom is de bandenspanning zo belangrijk?

Een onjuiste afstelling van de bandenspanning kan nadelige gevolgen hebben voor uw rendement en de kwaliteit van uw bodem.
Maar gelukkig zijn er manieren om deze problemen te verhelpen en zo uw productiviteit te maximaliseren en de levensduur van uw landbouwbanden te verlengen.

1. Tips om rendementsverlies te voorkomen

Een van uw belangrijkste zorgen is meestal het optimaliseren van uw rendement. Dit heeft niet alleen te maken met bodemkwaliteit, grondbewerking, productiemiddelen en weersomstandigheden, maar ook met een betere afstelling van de bandenspanning van uw landbouwmachines, die van invloed kan zijn op uw productiviteit.

Een te hoge bandenspanning zal, ongeacht de belasting, de bodem verdichten, waardoor de wortelontwikkeling van uw planten zal afnemen en de waterinfiltratie in de grond zal verminderen. Naarmate deze verdichting toeneemt, neemt de opbrengst per hectare af.

Naast het verlies aan productiviteit kan een te hoge bandenspanning leiden tot insporing, vooral in vochtige omstandigheden. Als dit gebeurt, zal er extra werk nodig zijn om uw veld te herstellen, wat tijd en brandstof kost.

Goed om te weten: door de bandenspanning te verlagen, draagt u bij tot de bodembescherming en verhoogt u dus uw productiviteit.
Maar pas op, een te lage bandenspanning kan leiden tot vroegtijdige slijtage als uw banden niet ontworpen zijn om bij lage druk te werken.

2. Tips om de bodem en gewassen te beschermen

De bandenspanning aanpassen is niet de enige manier om uw grond productief te houden.

Op oogstmachines en tractors kunt u bredere landbouwbanden monteren om het contactvlak met de grond te vergroten en de druk over een groter oppervlak te verdelen, mits de ruimte tussen de rijen gewassen dat natuurlijk toelaat. Zo wordt het risico van bodemverdichting en afschuiving beperkt. Deze oplossing is dus ideaal om uw bodem en gewassen te beschermen.

bredere voetafdruk = betere beluchting van de bodem en minder insporing
BODEMBESCHERMING
Lagere bandenspanning = grotere voetafdruk
= betere beluchting van de bodem en minder insporing

3. Tips om wielspin te voorkomen

Slippen gebeurt meestal wanneer de landbouwbanden te hoog opgepompt zijn. Dit resulteert in een toename van het brandstofverbruik met meer dan 20%.

Overmatige wielspin (meer dan 15%) zal onvermijdelijk leiden tot horizontale verschuiving van de oppervlaktelagen van de bodem en kan de bodemstructuur beschadigen.

In alle gevallen is het raadzaam de bandenspanning aan te passen aan de ondergrond, de weersomstandigheden en de mate van slijtage van de banden om slippen te beperken:

  • Op de weg: een band met een overdruk van 2 bar is ideaal, omdat de rolweerstand op het asfalt lager is.
  • Op het land: hier geldt het omgekeerde, want door een te hoge spanning zakt de band dieper in de grond, waardoor er te veel modder op blijft zitten en de rolweerstand toeneemt.
  • Voor ploegen en krachtwerk: de optimale bandenspanning, d.w.z. de laagst mogelijke druk (0,8 bar), zal leiden tot een aanzienlijke toename van de tractie en dus tot een vermindering van het slippercentage, het brandstofverbruik, de slijtage van banden en machines en de hoeveelheid werk.

4. Tips om slijtage te verminderen

De ideale bandenspanning vinden is niet altijd even gemakkelijk. Hoewel een vermindering van de bandenspanning een interessante oplossing is om de kwaliteit van de bodem te behouden, kan een te lage spanning de structuur van de band beschadigen. Dit komt omdat de band dan gaat stuiteren, met als gevolg:

  • Abnormale slijtage van de nokken en schouders.
  • Verhitting van de materialen van de bandstructuur.
  • Scheiding van het rubber en de bestanddelen van het karkas (rayon en nylon).

Er zijn twee oplossingen mogelijk voor dit probleem:

  • Op de weg: bij gebruik op de weg wordt de weerstand van de band op de grond groter, wat leidt tot een hogere binnentemperatuur van de band, die op zijn beurt beschadigingen en een snellere slijtage van het loopvlak kan veroorzaken, met alle gevolgen van dien voor de levensduur van de band. Om slijtage te beperken, moet de bandenspanning iets hoger zijn dan normaal, vooral als u lading vervoert.
  • Op het land: het gebruik van banden met de optimale spanning (zie de gegevens van de fabrikant of neem contact op met uw bandenspecialist) wordt aanbevolen. U moet weten dat VF-banden voor zeer lage spanning zijn ontworpen en tegelijk een perfecte buigweerstand hebben.

5. Tips om brandstof te besparen

Een onjuiste afstelling van de bandenspanning van uw landbouwmachine leidt onvermijdelijk tot een hoger brandstofverbruik. Dit verschilt naargelang u op de weg of op het land rijdt.

  • Op de weg: het wordt sterk aanbevolen de druk van uw landbouwbanden tot 2 bar te verhogen om tot 30% brandstof te besparen.
  • Op het land: vermijd een te hoge bandenspanning, want dat verhoogt de rolweerstand doordat de banden dieper in de grond zakken. Een lage bandenspanning van ongeveer 0,8 bar wordt aanbevolen, omdat u hiermee de wielspin en dus uw brandstofverbruik vermindert.

6. Tips om gezond te blijven

Hebt u er ooit aan gedacht dat een verkeerde bandenspanning uw gezondheid beïnvloedt? Uw comfort en veiligheid hangen ook af van de bandenspanning:

  • Op de weg: voor uw veiligheid wordt een hogere bandenspanning aanbevolen, omdat dit voor een stabiele wegligging zorgt en het remgedrag van uw landbouwmachine verbetert.
  • Op het land: een lagere bandenspanning zorgt voor een betere trillingsdemping, waardoor u niet zo snel moe wordt en minder last van uw rug krijgt.

 

Hoe berekent u de juiste bandenspanning?

Naast de bovengenoemde adviezen zijn er ook hulpmiddelen beschikbaar om de juiste bandenspanning uit te rekenen op basis van de door u ingevoerde gegevens (afmetingen, belasting, snelheid, bodem, enz.). Zo kunt u de levensduur van uw landbouwbanden en uw productiviteit optimaliseren.

7. Handmatige berekening van de belasting voor elke as

Als u geen weegapparatuur hebt, kan de belasting voor elke as handmatig worden berekend om de juiste spanning te bepalen en uw banden te sparen.

Daarvoor moet u het volgende weten:

  • Het gewicht van de landbouwmachine in onbeladen toestand: zie de gegevens van de fabrikant (gewicht van de voor- en achteras).
  • Het voorste ballastgewicht (M1) of eventueel van het voorwerktuig.
  • Het gewicht van het achterwerktuig (M2): zie de gegevens van de fabrikant.

Vervolgens wordt de afstand gemeten:

  • D1: tussen het midden van de vooras en het midden van het voorste ballastgewicht (M1).
  • D2: tussen het midden van het achterwerktuig (M2) en het midden van de achteras.
  • E: tussen het midden van de achteras en het midden van de vooras.

Zodra u alle gegevens hebt verzameld (sommige worden al door de fabrikanten verstrekt), volgt u gewoon de onderstaande formule:

rekenformule voor de belasting op elke as
FORMULE OM DE BELASTING TE BEREKENEN
  • Gewicht van de voor- en achteras - Het gewicht van de landbouwmachine in onbeladen toestand: zie de gegevens van de fabrikant (gewicht van de vooras, gewicht van de achteras).
  • M1: Het voorste ballastgewicht of eventueel van het voorwerktuig.
  • M2: Het gewicht van het achterwerktuig: zie de gegevens van de fabrikant.
  • D1: tussen het midden van de vooras en het midden van het voorste ballastgewicht (M1).
  • D2: tussen het midden van het achterwerktuig (M2) en het midden van de achteras.
  • E: tussen het midden van de achteras en het midden van de vooras.

8. Gebruik weegapparatuur om het gewicht voor elke as te bepalen

weeginstrument voor de achteras van de tractor

Meten is weten! Met behulp van weegapparatuur krijgt u nauwkeurige antwoorden, met name over het werkelijke gewicht dat door elke as wordt gedragen. U hoeft dit gewicht alleen maar door twee te delen om de optimale bandenspanning voor elke as te bepalen.

Goed om te weten: Controleer bij het wegen van de vooras of het achterwerktuig is gemonteerd. Bij het wegen van de achteras moet het achterwerktuig omhoog staan (om rekening te houden met de wegverbindingen).

9. Gebruik een smartphone app

Het is tegenwoordig mogelijk om uw ideale bandenspanning te berekenen met behulp van een speciale app. Daarvoor moet u over alle gegevens beschikken met betrekking tot het gewicht van uw landbouwmachine en werktuigen. Met een paar klikken krijgt u een geschatte belasting en de bijbehorende bandenspanning.

Bridgestone Tyre Pressure Calculator app

Om u te helpen met de afstelling van de bandenspanning hebben Bridgestone en Firestone de Tyre Pressure Calculator app ontwikkeld. Nadat u uw band hebt geselecteerd, geeft u aan welke belasting hij moet dragen.

U ziet dan automatisch wat de beste bandendruk is.

 

Oplossingen om altijd de juiste bandenspanning te houden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de druk van landbouwbanden nooit constant en kan deze van dag tot dag veranderen, afhankelijk van verschillende factoren:

  • De gedragen last.
  • De buitentemperatuur.
  • De staat van slijtage van de band.
  • Het soort gebruik van de banden: type ondergrond, verhitting tijdens het rijden, enz.

Hieronder volgen enkele tips om uw landbouwbanden op de juiste spanning te houden.

10. Maak er een gewoonte van om de bandenspanning handmatig te verhogen/verlagen

Om ervoor te zorgen dat de bandenspanning van uw landbouwmachine altijd is afgestemd op uw gebruikspatroon, moet u deze regelmatig controleren. Als u niet over speciale tools (TPMS) beschikt, kunt u de bandenspanning handmatig verhogen of verlagen, afhankelijk van de belasting die het soort werk met zich meebrengt. Raadpleeg de eerder genoemde tips om de juiste bandenspanning te vinden: akker/weg.

11. Gebruik lagedrukbanden (VF)

Lagedrukbanden voor de landbouw zijn een waar technologisch hoogstandje en vormen een doeltreffende oplossing om de bodemverdichting te verminderen. Ze hebben namelijk het voordeel dat de belasting van de landbouwmachine over een groter oppervlak wordt verdeeld. Dankzij hun versterkte structuur zijn deze VF-banden zeer slijtvast en hebben ze een optimale levensduur.

Terwijl de druk van een standaard landbouwband niet lager dan 1,2 bar mag zijn, kan die van lagedrukbanden wel tot 0,8 bar zakken. Op die manier kunnen VF-banden tot 40% meer belasting aan zonder de bodem te beschadigen door verdichting of afschuiving.

12. Installeer een bandendrukwisselsysteem

Door tijdgebrek is het niet altijd mogelijk om de spanning van uw landbouwbanden te controleren. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende tools beschikbaar waarmee u deze taak regelmatig en systematisch kunt uitvoeren.

Van deze hulpmiddelen blijft een bandendrukwisselsysteem de meest geschikte oplossing. Dit is een apparaat dat op landbouwbanden wordt gemonteerd en waarmee de bandenspanning tijdens het gebruik kan worden aangepast. Dankzij een elektronische besturingsmodule, OCP genaamd, die in de cabine van de landbouwmachine is geïnstalleerd, kan het bandendrukwisselsysteem op elk moment op afstand worden bediend. Het systeem bestaat uit:

  • Roterende verbindingen: deze garanderen de luchtcirculatie tussen de draaiende band en de vaste as.
  • Een compressor: dit is het hart van het bandendrukwisselsysteem. De compressor moet worden geïnstalleerd op machines zonder persluchtgenerator.
  • Een extra compressor (optioneel): dit kan nuttig zijn om de oppomptijd te verkorten.
bandendrukwisselsysteem op een 3-assige aanhangwagen
Goed om te weten: Wanneer u op dezelfde dag op de akker of op de weg rijdt, bijvoorbeeld tijdens de oogst, is het raadzaam om de bandenspanning te verlagen met het bandendrukwisselsysteem. Het voordeel hiervan is dat de spanning wordt aangepast aan de snelheid, de belasting en de aard van het terrein.

 


De blog over Bridgestone-landbouwbanden wordt geschreven door bandenexperts die u graag advies geven over uw landbouwbanden. Zo kunt u uw productiviteit maximaliseren dankzij alle nuttige informatie over onderwerpen die met banden te maken hebben: Technische gegevens van landbouwbanden - Prestaties van landbouwbanden - Adviezen over bandenspanning - Oplossing tegen bodemverdichting - Druk van banden voor sproeiers - Waarom en hoe moet u uw tractorbanden ballasten? - enz.

Om nog een stap verder te gaan en de winstgevendheid van uw bedrijf te verhogen, bieden de tractorbandenexperts u een gratis en zeer gedetailleerde gids aan waarin de essentiële rol van landbouwbanden voor de productiviteit wordt uitgelegd.

New Call-to-action

De meeste mensen die dit artikel hebben gelezen, waren ook geïnteresseerd in de volgende artikelen:

Dit document en de informatie daarin zijn uitsluitend ter informatie. Hoewel bij de opstelling van dit document de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van fouten in de tekst. Alle informatie kan na de publicatiedatum zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.


Laat een
reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet bekendgemaakt.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *