betere prestaties met betere banden

5 essentiële technieken om uw landbouwbanden te optimaliseren

De rol van de landbouwband wordt vaak onderschat, maar hij vervult een aantal essentiële functies die over het algemeen niet veel aandacht krijgen. Door bepaalde instellingen beter te optimaliseren, kunt u de prestaties van de tractor echter aanzienlijk verbeteren en de productiviteit verhogen.
 

De band is het belangrijkste onderdeel van de tractor om de motorkracht op de grond over te brengen en is dus uw voornaamste bondgenoot voor het tractievermogen van uw machine.
Mechanische instellingen, noppenhoogte, slijtage en druk beïnvloeden allemaal uw dagelijks werk en de verdichting van uw grond, wat uw winstgevendheid kan aantasten. Dankzij de beheersing van enkele technieken die rechtstreeks verband houden met uw landbouwbanden, kunt u zonder al te veel moeite uw productiviteit optimaliseren.

De onderstaande tips zullen u helpen de slijtage te vertragen, de bodem te sparen en het brandstofverbruik te verminderen. Ze zijn ook nuttig voor de berekening van de belasting die uw landbouwbanden kunnen dragen. Tot slot leggen we het gebruik van dubbele banden uit om de tractie te verhogen, de wielspin te verminderen en zo aan rendement te winnen.

1. Mechanisch gerelateerde technieken: van geometrie tot voorloop

Om voortijdige slijtage van uw landbouwbanden te voorkomen en er zo lang mogelijk van te profiteren, kunnen enkele mechanisch gerelateerde technieken worden toegepast. In dit verband moet u niet alleen de bandenspanning aanpassen, maar ook rekening houden met de voorloop en een eventueel gebrek aan evenwijdigheid corrigeren.

Controleer de voorloop

Als de voorbanden van uw tractor sneller slijten dan de achterbanden, kan dit te wijten zijn aan een onjuiste afstelling van de voorloop. Met andere woorden, de vooras is niet goed gesynchroniseerd met de achteras. In principe moet de voorloop tussen 0 en 3% zijn, zodat uw machine zijn volle vermogen kan geven.

GEVOLG VAN EEN ONJUISTE VOORLOOP

Indien u zich niet aan deze percentages houdt, kunnen zich twee scenario’s voordoen:

  • De voorloop is meer dan 4%: de achteras remt de vooras = voortijdige slijtage van de voorbanden, stuurproblemen, enz.
  • De voorloop is minder dan 0%: de achteras duwt te veel ten opzichte van de vooras = slechtere overbrenging, sterke wielslip aan de achterkant van de tractor, efficiëntieverlies van de voorbrug, enz.

Om deze mechanische spanningen te vermijden, moet u de voorloop berekenen aan de hand van de volgende formule:

Rekenformule voor de voorloop
Rekenformule voor de voorloop
Goed om te weten: de "mechanische verhouding van de voorbrug" is te vinden bij de technische gegevens van de tractorfabrikant.

Geometrische fouten: zorg voor de juiste evenwijdigheid en camber

Van de belangrijkste oorzaken van slijtage van uw landbouwbanden zijn geometrische fouten de meest voorkomende:

  • Gebrek aan evenwijdigheid: een verkeerde uitlijning van de wielas ten opzichte van de wagenas. Idealiter zijn beide assen perfect uitgelijnd en evenwijdig aan de machine.
  • Onjuiste camber: hierbij gaat het om de helling van de wielen ten opzichte van de grond. Zorg er bij de controle voor dat uw banden volkomen verticaal en zo vlak mogelijk op de grond liggen.
Gebrek aan evenwijdigheid
Gebrek aan evenwijdigheid

In elk geval is het raadzaam de geometrie van uw landbouwbanden regelmatig te controleren om te voorkomen dat ze te snel slijten. Met een beetje geduld en de juiste meetapparatuur kunt u dit zelf doen en op die manier tientallen euro’s extra besparen.

TIP
Wanneer u de evenwijdigheid afstelt, houd dan rekening met de spanning die bij tractie op de vooras komt te staan en zorg voor een kleine opening (1 - 1,5 mm)

 

2. Technieken om bodemverdichting te voorkomen

Het gebruik van ongeschikte banden werkt bodemverdichting in de hand, wat in enkele jaren onvermijdelijk leidt tot een productiviteitsverlies van 20 tot 50%.

Om uw opbrengst te optimaliseren zijn er verschillende oplossingen, zoals het aanpassen van uw teelttechnieken. U kunt uw banden ook afstemmen op de aard van de bodem om verdere verdichting te voorkomen. Daarvoor moet u eerst het type verdichting bepalen:

  • Oppervlakkige verdichting: dit is vooral te wijten aan een verkeerde afstelling van de spanning van uw landbouwbanden. Controleer dus regelmatig uw bandenspanning.
  • Diepe verdichting: dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een te grote asbelasting. Zet in dat geval bredere banden met een groter luchtvolume of eventueel dubbele banden op de tractor.

In elk geval zijn lagedrukbanden de eenvoudigste manier om bodemverdichting te voorkomen. Deze banden zijn ontworpen om uw grond te allen tijde in goede staat te houden, zodat u het proces van beluchting niet hoeft te doorlopen. Bovendien kunnen lagedrukbanden met VF-technologie een hogere belasting dragen (+ 40% in vergelijking met traditionele banden) zonder de grond te verdichten.

Met een grotere voetafdruk en een hogere belastingsindex staan VF-landbouwbanden garant voor optimale productiviteit en brandstofbesparing.

 

3. Brandstofbesparingstechnieken: 5 tips om minder brandstof te verbruiken

De prijs van brandstof voor tractors en andere landbouwmachines stijgt gestaag, wat zwaar drukt op uw exploitatiekosten. Het is dus belangrijk de juiste technieken toe te passen om het brandstofverbruik van uw machines te verminderen. Daarbij spelen vier aspecten een belangrijke rol: de banden, het soort werk, de snelheid en de belasting.

Gemiddelde brandstofbesparing

1. Pas de bandenspanning aan

Een verkeerde bandenspanning verhoogt uw brandstofverbruik. Daarom moet u de bandenspanning steeds aanpassen aan de werkomstandigheden:

  • Op de weg: verhoog de bandenspanning een beetje om het contactvlak met het asfalt te verkleinen. Dit vermindert de weerstand, waardoor minder vermogen en dus minder brandstof nodig is.
  • Op het land: hier is het raadzaam de bandenspanning juist te verlagen om wielspin en gripverlies te voorkomen. Er is dan minder trekspanning en dus minder brandstofverbruik.

2. Gebruik banden die geschikt zijn voor uw hoofdactiviteit

Ploegen, transport, veeteelt... elk type gebruik van uw machine vereist specifieke landbouwbanden. Om uw brandstofverbruik te verminderen, moet u in de eerste plaats beschikken over banden die zijn afgestemd op de hoofdactiviteit van uw machine. Voor regelmatig werk op het land hebt u bijvoorbeeld lagedrukbanden nodig die breder zijn dan de oorspronkelijke banden op uw machine.

Hoewel lagedrukbanden duurder zijn, wegen de kosten op lange termijn zeker op tegen de brandstofbesparing, de bodembescherming, de kortere arbeidstijd, de afgenomen vermoeidheid tijdens het rijden en de hogere productie.

3. Ploeg minder diep

Bij zwaar werk zoals (stoppel)ploegen is het niet nodig om diep te werk te gaan. Uit proeven is gebleken dat een vermindering van de ploegdiepte met ongeveer 8 cm een besparing van gemiddeld 25% brandstof oplevert. Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen:

  • Bewerk de grond regelmatig.
  • Vermijd overmatige verdichting.
  • Gebruik VF-lagedrukbanden.

4. Beperk uw snelheid op de weg

Als u om tijd te winnen altijd vrij hard rijdt, zal uw brandstofverbruik alleen maar toenemen, vooral als u elke dag veel kilometers aflegt. Over het jaar genomen is de tijdsbesparing van zo’n tien minuten per rit niets waard in vergelijking met de brandstof die u bespaart door uw gemiddelde snelheid met 10 km/u te verlagen.

5. Bereken de ideale lastoverdracht

De berekening van de gewichtsverdeling is essentieel bij het werk op het land. Het benodigde tractievermogen is namelijk rechtstreeks van invloed op uw brandstofverbruik. Bij een foute berekening raakt uw machine uit balans en kan hij niet zijn volledige vermogen gebruiken.

Het is hoe dan ook het beste om de asbelasting te verhogen door de lading beter te verdelen om de grip op de grond te optimaliseren en slippen te voorkomen, waardoor uw brandstofverbruik logischerwijs afneemt.

 

4. Belastingstechnieken: evenwichtige gewichtsverdeling

Een te zwaar geladen aanhangwagen heeft gevolgen die we niet meteen overzien: vervorming en/of risico op inwendige breuk van landbouwbanden, bodemverdichting, geleidelijk rendementsverlies, enz.

Om de efficiëntie van uw werk te garanderen, moet u de gewichtsverdeling op de banden van uw tractor en uw aanhangwagen in evenwicht brengen. Deze gewichtsverdeling is namelijk bepalend voor:

  • De trekkracht van uw machine.
  • Het behoud van uw bodem: de ontwikkeling van uw gewassen.
  • De slijtage van uw landbouwbanden: meer of minder snel.
  • De balans van uw hele aanhangkoppeling: uw veiligheid.

De gewichten moeten worden verdeeld volgens de specificaties van uw landbouwbanden. Als deze dezelfde diameter hebben, moeten ze dezelfde belasting dragen. Er zijn echter enkele bijzondere gevallen:

  • Tractor met tweewielaandrijving: om de werkzaamheid van de stuurinrichting te optimaliseren, moet u meer dan 20% van de totale belasting van uw machine naar de vooras brengen.
  • Tractor met ongelijke vierwielaandrijving: hierbij moet de 40-60 gewichtsverdeling worden aangehouden, d.w.z. 40% vooraan en 60% achteraan.

 

5. Tractiegerelateerde technieken: dubbele landbouwbanden om de productiviteit te verhogen

Als we het hebben over verschillende technieken om uw rendement te optimaliseren, is een verbetering van de tractie essentieel. Het gebruik van dubbele wielen is daarvoor de meest interessante oplossing. Dit geldt vooral wanneer u een krachtige tractor met zware en brede werktuigen gebruikt. In principe verminderen dubbele wielen de belasting op de grond en helpen ze de tractie te verbeteren, overmatige verdichting te voorkomen en uw totale productiviteit te verhogen.

Er zijn vier uitvoeringen mogelijk voor dubbele banden, die met name verschillen in de grootte en de afstand tussen de banden.

Afhankelijk van het soort werk en gewas kunt u kiezen voor:

Dubbele banden van dezelfde grootte
Dubbele banden van dezelfde grootte
combinatie van brede banden aan de buitenkant en smalle banden aan de binnenkant
Een combinatie van brede banden
aan de buitenkant en smalle banden aan de binnenkant
combinatie van smalle banden aan de buitenkant en brede banden aan de binnenkant
Voor het wieden: een combinatie van smalle banden
aan de buitenkant en brede banden aan de binnenkant
smalle banden met dubbele groef
Banden met dubbele groef

De uitvoering van banden met dubbele groef is ideaal om de bodem te beschermen zonder gevolgen voor rijgewassen, zoals tuinbouwgewassen, bieten, maïs, enz.

In alle gevallen zullen dubbele banden uw rendement, efficiëntie en arbeidstijd aanzienlijk verbeteren.

 


De blog over Bridgestone-landbouwbanden wordt geschreven door bandenexperts die u graag advies geven over uw landbouwbanden. Zo kunt u uw productiviteit maximaliseren dankzij alle nuttige informatie over onderwerpen die met banden te maken hebben: Technische gegevens van landbouwbanden - Prestaties van landbouwbanden - Adviezen over bandenspanning - Oplossing tegen bodemverdichting - Druk van banden voor sproeiers - Waarom en hoe moet u uw tractorbanden ballasten? - enz.

Om nog een stap verder te gaan en de winstgevendheid van uw bedrijf te verhogen, bieden de tractorbandenexperts u een gratis en zeer gedetailleerde gids aan waarin de essentiële rol van landbouwbanden voor de productiviteit wordt uitgelegd.

New Call-to-action

De meeste mensen die dit artikel hebben gelezen, waren ook geïnteresseerd in de volgende artikelen:

Dit document en de informatie daarin zijn uitsluitend ter informatie. Hoewel bij de opstelling van dit document de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van fouten in de tekst. Alle informatie kan na de publicatiedatum zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.


Laat een
reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet bekendgemaakt.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *