Technieken om uw landbouwbanden te optimaliseren

Meer inzicht in uw landbouwbanden om kosten te besparen

Wist u dat u de levensduur van uw landbouwbanden aanzienlijk kunt verlengen door u simpelweg te houden aan de aanduidingen op de banden, zoals de belastingsindex en de snelheidsindex? U kunt ook langer met uw banden doen door ze goed te onderhouden en ze op de juiste wijze op te slaan als ze niet worden gebruikt.

De eenvoudigste manier om kosten te besparen is de verschillende markeringen op de zijwand van uw banden beter te begrijpen. Zo voorkomt u dat u ze gebruikt voor werkzaamheden die niet door de fabrikant zijn bedoeld en dat u te vaak moet investeren in een nieuwe set banden. Hieronder vindt u een aantal tips om u te helpen geld uit te sparen.

1. Ontcijfer de aanduidingen op uw banden om hun levensduur te verlengen

Zoals bij alle banden, zowel landbouwbanden als gewone autobanden, staat op de zijwand belangrijke informatie, waaronder de technische kenmerken en goedkeuringen. Deze informatie is bedoeld om het gebruik van uw landbouwbanden te optimaliseren, zodat u in de best mogelijke omstandigheden kunt werken zonder ze te moeten vervangen vanwege bijvoorbeeld voortijdige slijtage.

Het niet naleven van bepaalde specificaties als de belastingsindex of de snelheidsindex kan u echt behoorlijk voelen in uw portemonnee. Om de levensduur van uw landbouwbanden te verlengen, moet u weten hoe u onderstaande gegevens kunt ontcijferen.

Technische informatie over tractorbanden

Technische informatie
over tractorbanden

1. Basisgegevens: merk, assortiment, buigzaamheid

De markering op de zijwand van een landbouwband geeft verschillende aanwijzingen, waaronder de volgende basisgegevens:

  • Het assortiment: komt overeen met de productgroep of categorie waartoe de landbouwband behoort (standaard, breed, smal, enz.).
  • De buigzaamheid: banden met de nieuwste technologie worden aangeduid met de letters IF (Improve Flexion) en VF (Very Improve Flexion).

De letters IF en VF geven bovendien een indicatie van het draagvermogen van de landbouwband: IF betekent dat de band 20% extra gewicht kan dragen en VF 40% extra gewicht.

2. Bandenmaten

De maten van een landbouwband worden door verschillende criteria bepaald en uitgedrukt in millimeter of inch, afhankelijk van het merk en model.

Voorbeeld in millimeter: 480/70 R 30
  • 480: verwijst naar de breedte of doorsnede van de band in millimeter, dus in dit geval 480 mm.
  • 70: heeft betrekking op de serie van de band, d.w.z. de verhouding tussen de sectiebreedte en de zijwandhoogte van de band.
  • R: geeft de interne structuur van de band aan (radiaal). Een radiaalband is ideaal voor ploegen, bodemvoorbereiding en transport.
  • 30: is de binnendiameter van de band, d.w.z. de velgmaat. Deze wordt uitgedrukt in inch (1 inch = 25,4 mm).
    Goed om te weten: wanneer op de zijwand de letter "D" of een streepje staat in plaats van "R", betekent dit dat het om een diagonaalband gaat.
Voorbeeld in inch: 16.9 R 30
  • 16.9: de breedte of doorsnede van de band in millimeter, dus in dit geval 480 mm.
  • R: geeft de interne structuur van de band aan (radiaal).
  • 30: verwijst naar de velgmaat.
    Goed om te weten: als de maten alleen in inch worden uitgedrukt, gaat het meestal om oudere banden of banden die niet uit Europa komen.

3. Standaard belastingsindex

De belastingsindex, die naast de bandenmaten staat vermeld, geeft de maximale belasting aan die door de landbouwband kan worden gedragen bij een standaarddruk van 1,6 bar. De index varieert doorgaans tussen 100 en 200. Hieronder ziet u een voorbeeld:

Belastingsindextabel
INDEX MAX. LAST   INDEX MAX. LAST
100 800 kg   172 6.300 kg
110 1.060 kg   187 9.750 kg
130 1.900 kg   189 10.300 kg
150 3.350 kg      


Als u zich houdt aan de door de fabrikant vastgestelde belastingsindex (LI), kunt u de levensduur van uw landbouwbanden optimaliseren en voorkomen dat ze vaak moeten worden vervangen. Als de laadcapaciteit niet in acht wordt genomen, zullen de materialen op de weg oververhit raken en op het land overmatig vervormen, wat leidt tot zwakte en voortijdige slijtage. In het ergste geval kan dit leiden tot min of meer ernstige ongevallen, dus het is het beste om onder de aanbevolen maximale laadcapaciteit te blijven.

Wanneer u met zware werktuigen moet werken, is de meest doeltreffende oplossing VF-banden op de tractor te monteren, want die kunnen meer gewicht dragen. Ze hebben een versterkt karkas waardoor ze op het land kunnen werken met een minimale druk van 0,8 bar. Bovendien hebben ze als voordeel dat ze de trekkracht van de tractor verhogen en het brandstofverbruik verlagen.

Goed om te weten: De belastingsindex is altijd gerelateerd aan de snelheidsindex.

4. Snelheidsindex

Dit is de maximale gebruikssnelheid die niet mag worden overschreden om oververhitting van het rubber of een mogelijk ongeval te voorkomen. Deze snelheidsindex, die altijd naast de belastingsindex staat, verschaft informatie over de capaciteiten van uw landbouwband. U mag deze snelheid nooit overschrijden als de tractor geladen is.

In tegenstelling tot de snelheidsindex van een gewone autoband, varieert de snelheidsindex van een landbouwband van A2 tot J, zoals uit het volgende voorbeeld blijkt:

Tableau d'indice de vitesse
SNELHEIDSINDEX SNELHEID (km/u)   SNELHEIDSINDEX SNELHEID (km/u)
A1 5 km/u   B 50 km/u
A2 10 km/u   C 60 km/u
A3 15 km/u   D 65 km/u
A4 20 km/u   E 70 km/u
A5 25 km/u   F 80 km/u
A6 30 km/u   G 90 km/u
A7 35 km/u   J 100 km/u
A8 40 km/u      

Als u op de weg of op het land harder dan de aanbevolen snelheid rijdt, wordt uw band overbelast in verhouding tot zijn capaciteit en zal hij voortijdig slijten.

Goed om te weten: De belastingsindex is altijd gerelateerd aan de snelheidsindex.

5. De fabricagedatum van de landbouwband

Deze informatie wordt vaak over het hoofd gezien, hoewel de fabricagedatum heel nuttig is bij de aankoop van gebruikte landbouwbanden. Deze datum bestaat uit vier cijfers:

  • De eerste twee cijfers: komen overeen met de productieweek in het betreffende jaar, dus van 1 tot 52.
  • De laatste twee cijfers: geven het bouwjaar aan, vanaf 2000.
VOORBEELD:
3013: DE LANDBOUWBAND IS GEPRODUCEERD IN WEEK 30 VAN HET JAAR 2013.

Als u de fabricagedatum van de band kent, kunt u gemakkelijker de vervangingsdatum schatten.

Goed om te weten: deze aanduidingen gelden altijd voor alle soorten landbouwbanden, of het nu gaat om tractorbanden, wijngaardbanden, maaidorserbanden, dubbele banden, enz.

2. Een goed onderhouden landbouwband gaat langer mee

Landbouwbanden zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat ze voortijdig verslechteren, zoals verkeerde instellingen van de bandenspanning en te zware belastingen. Een regelmatige controle van uw banden is essentieel, vooral voordat u de nieuwe oogst gaat binnenhalen. Een bandeninspectie duurt slechts een minuut of tien, maar waarborgt uw veiligheid en verlengt de levensduur van de banden.

U kunt dit in twee stappen doen:

STAP 1: Bandencontrole in stilstand

bandencontrole in stilstand

Tijdens dit eerste onderzoek controleert u:

  • of er vreemde voorwerpen, afwijkingen of stooteffecten te zien zijn op de zijwanden, de velg, het loopvlak en de hiel van de band.

  • of er geen moeren loszitten en roestplekken zijn op de wielbevestigingen.

  • of alle ventieldoppen aanwezig zijn om het risico van lekkage te beperken.

  • of nokken een ongelijkmatige slijtage vertonen.

  • of de bandenspanning is afgestemd op de voorschriften van de fabrikant en het soort werk waarvoor u de banden wilt gebruiken.

STAP 2: Bandencontrole tijdens het rijden

controle van de tractorbanden op de weg en op het land

Daarna moet nog een tweede controle worden uitgevoerd tijdens het rijden op de weg of op het land. Let goed op en wees voorzichtig als u een van de volgende dingen vaststelt:

  • abnormale trillingen tijdens het rijden: dit kan worden veroorzaakt door een mechanisch defect, een slechte montage of een onjuiste afstelling van de bandenspanning.
  • abnormaal stuiteren of slingeren: dit heeft vaak te maken met een verkeerde lastoverdracht of te hard opgeblazen banden.
  • gebrek aan richting houden: dit kan te wijten zijn aan een verkeerde bandenspanning. Wees voorzichtig, want door een te lage druk kan de band van de velg losraken.

In geval van twijfel of als u zich zorgen maakt, aarzel dan niet uw dealer te raadplegen, die u informatie en passend advies kan geven.

 

3. 5 tips voor de juiste opslag van uw landbouwbanden

Een goede opslag van uw landbouwbanden in de winter voorkomt onaangename verrassingen wanneer u in het volgende landbouwseizoen weer met uw tractor op pad gaat.

Hier zijn 5 tips om de levensduur van uw banden te behouden en te verlengen

  1. Maak de banden schoon voordat u ze opslaat:
    Verwijder het grind en de aarde op de velgrand en bewaar de banden daarna rechtop om het karkas niet te verzwakken.
  2. Sla de banden binnen op:
    Kies een plek uit de buurt van warmte en vocht om barsten te voorkomen. Als dat lastig of onmogelijk is, gebruik dan een ondoorzichtig en waterdicht dekzeil om de banden af te dekken.
  3. Houd de banden ver van chemicaliën en ozonbronnen:
    Rubber absorbeert gemakkelijk koolwaterstoffen en oplosmiddelen die de banden snel aantasten.
  4. Vermijd direct contact met de grond:
    Als u geen opbergrekken hebt, zorg dan in elk geval voor een dekzeil om uw banden op te leggen.
  5. Verander regelmatig de positie van de banden:
    Het karkas vervormt als de band lange tijd in dezelfde positie blijft. Draai de band dus elke maand een kwartslag.

In aanvulling op deze tips moet ook rekening worden gehouden met de volgende opmerkingen:

  • Bewaar kale banden, niet in de buurt van elektrische machines, lasapparatuur, motoren, enz.
  • Als de banden op de velgen blijven zitten, bewaar ze dan plat of rechtop met de gebruikelijke bandenspanning.
  • Als de banden op de landbouwmachine blijven zitten, bewaar ze dan op een vlakke, niet-schurende ondergrond of gebruik wielblokken om het voertuig te zekeren.

4. Heeft het zin om een grotere bandenmaat te nemen?

De oorspronkelijke bandenmaat van uw landbouwmachine, die voor de fabrikant doorgaans het voordeligst is, is niet noodzakelijkerwijs het meest geschikt voor het type bodem waarop u werkt en het soort werk dat u doet.
Afhankelijk van uw behoeften kunt u het draagvermogen van uw banden tot 35% of 40% verhogen om uw productiviteit te verbeteren.

Grotere diameter van de achterwielen

Door de diameter van uw wielen te vergroten, worden de prestaties beter. De voordelen van deze techniek zijn legio, maar let erop dat altijd de voorloop van de oorspronkelijke band in acht wordt genomen. Dit wordt berekend aan de hand van de door de fabrikant opgegeven brugverhouding:

  • Het contactvlak van de band op de grond zal breder zijn, dus minder bodemverdichting.
  • De wielspin zal afnemen, dus minder brandstofverbruik.
  • Het luchtvolume en de massa zullen toenemen, dus meer laadvermogen.

Het verdient aanbeveling om de diameter van de achterwielen van uw tractor zoveel mogelijk te vergroten wanneer u met zware werktuigen op moeilijk begaanbaar terrein of rulle grond moet werken, ongeacht de weersomstandigheden. Ga bij de keuze van de band bij voorkeur voor de minimale velgdiameter, zodat u er zeker van bent dat het luchtvolume toeneemt.

Bij de keuze van de breedte van de wielen moet u rekening houden met de aard van de te verrichten werkzaamheden:

  • Voor het ploegen: een grotere bandbreedte zal het contact met de grond bevorderen en de trekkracht van de tractor verbeteren.
  • Voor het sproeien: verminder de bandbreedte wanneer uw tractor tussen de rijen van een gewas door moet rijden.

 


De blog over Bridgestone-landbouwbanden wordt geschreven door bandenexperts die u graag advies geven over uw landbouwbanden. Zo kunt u uw productiviteit maximaliseren dankzij alle nuttige informatie over onderwerpen die met banden te maken hebben: Technische gegevens van landbouwbanden - Prestaties van landbouwbanden - Adviezen over bandenspanning - Oplossing tegen bodemverdichting - Druk van banden voor sproeiers - Waarom en hoe moet u uw tractorbanden ballasten? - enz.

Om nog een stap verder te gaan en de winstgevendheid van uw bedrijf te verhogen, bieden de tractorbandenexperts u een gratis en zeer gedetailleerde gids aan waarin de essentiële rol van landbouwbanden voor de productiviteit wordt uitgelegd.

New Call-to-action

De meeste mensen die dit artikel hebben gelezen, waren ook geïnteresseerd in de volgende artikelen:

Dit document en de informatie daarin zijn uitsluitend ter informatie. Hoewel bij de opstelling van dit document de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van fouten in de tekst. Alle informatie kan na de publicatiedatum zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.


Laat een
reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet bekendgemaakt.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *